Hvorfor

Her kan du lese om den faglige bakgrunnen for denne siden.

Da jeg var i tenårene ble min mormor mer og mer glemsk. «Demens» ble ikke brukt som begrep den gangen. Hver gang jeg kom på besøk så hun undrende på meg, uten tegn til glede, heller forvirring. Hun sa, «Det er så lenge siden jeg så deg.» For meg som besøkte henne regelmessig, var denne standard-replikken både sårende og frustrerende. «Oj, hvis bare noen kunne tipset meg om sangens betydning som nøkkel til de gjemte rommene i hukommelsen!»

Denne siden Sammen i sang - Salmesang fra skolegang er et digitalt hjelpemiddel primært rettet mot personer som meg den gangen: pårørende i alle aldre, besøks- og aktivitets-venner og pleiere som har tid til å dele en gledesstund med en person med svekket samtale-evne på grunn av demens eller annen sykdom. Målet er å stimulere tekster i langtids-minnet slik at den som er rammet av kognitiv svikt eller annen sykdom og en nærstående person kan synge og huske tilbake sammen.

beste hilsen,

Judy Kokkinn
pensjonist, førsteamanuensis v/Høgskolen i Oslo frem til 2008. Dekan for avdeling for samfunnsfag, Høgskolen i Oslo, 2003-2007 (nå OsloMet)

Målet for tjenesten

Dette er et teknologisk hjelpemiddel for å gi personer med svekket samtale-evne mulighet til å oppleve gleden og følelsen av mestring ved å delta i en felles aktivitet: "sam-sang" fremfor samtale innenfor en nær relasjon. Videoen kan være en stimulans til samtale. Hjelpemidlet er et gratis, digitalt produkt aktivert på Smarttelefon, PC eller Nettleser av en nærstående person (pårørende, besøks- og aktivitetsvenn, primærkontakt innenfor hjemmesykepleien eller en pleier på et sykehjem). Hjelpemidlet er et bidrag til en opplevelse av fellesskap og for å stimulere til samspill i kommunikasjon når et medmenneske er sammen med en person som har svekket samtaleevne. pga demens. o.l..

Bakgrunn for tjenesten

Brean A. og Skeie G.O..(2019) i boken "Musikk og Hjernen" (s.215) skriver følgende: "Det finnes mange eksempler på at pasienter med så langt kommet demens at de ikke har noe talespråk, fortsatt kan synge med på kjente sanger." Ballard C., Corbett A. et al (2018) understreker "person-sentret tilnærming" i trening og vedlikehold av funksjoner (f.eks taleevne) for personer med demens. Forskerne, Dassa A. og Amir D. (2014) har dokumentert at sanger som er en del av en felles kulturarv eller som har nasjonal symbolsk verdi er spesielt lett tilgjengelig i minnekammeret til personer med demens. De refererer til oppmuntrende erfaringer ved bruk av slike sanger som stimulans til samtale. Prosjektets mål er et hjelpemiddel ved bruk av moderne teknologi som forener kjente sanger og en person-sentret tilnærming i en felles aktivitet som øker livskvaliteten til en person med svekket samtale-evne. Det var flere forutsetninger for utvikling av hjelpemidlet/videoen :

  • Det måtte bidra til en aktivitet som personen med demens kunne delta i. Toneleiet til forsangerne måtte tilpasses eldre stemmer.

  • Det skulle ikke være en ensom aktivitet, men avhengig av et nærstående medmenneske til stede som kan aktivere videoen og synge med.

  • Sangene skulle være kjent fra skolegang, trigger gjenkjennelse og en følelse av mestring og bidra til kommunikasjon blant de to.

Tjenesten heter Sammen i sang - Salmesang fra skolegang

Hvorfor salmesang?

Det er for å aktivere minner som er en del av en fellesarv. En fellesnevner i oppveksten til dem som er født og oppvokst i Norge med skolegang mellom 1920 og 1984 er salmesang. Norges skolepolitikk fra 1905 og frem til 1984 har vært tett knyttet opp til denne kristne kulturarven. Mange som ikke har en personlig kristen tro vil allikevel kalle seg «kulturkristne». Andre sanger fra musikktimene i skolen eller i hjemmet ble avhengig av lærerens eller familiens sjanger-preferanser, mens salmesangen var felles for hele Norge og ofte knyttet opp mot høytider: julegudstjenester, påskefeiring osv. Dette med høytid og fellesforankring i en sosial og nasjonal sammenheng gir salmesangen en spesiell status i hjernene til dem som i dag er rammet av demens i Norge. (jf Dassa A. og Amir, D. 2014) Sangene er derfor spilt inn med et lydbilde som kjennes igjen fra skoletiden og med en akustikk som ligner for eksempel julegudstjeneste i en kirke eller salmesang i skoleaulaen. Tidligere universitetslektor, komponist og kordirigent, Hans Magne Græsvold har vært engasjert i denne sammenhengen.

Et annet kriterium er at personen med demens kan synge eller nynne med. Det finnes mange innspillinger av salmer som er beroligende å høre på, men de er i et for lyst toneleie som eldre mennesker ikke kan synge med i. I videoen er det sørget for at salmesangen er lagt i et toneleie som passer for eldre stemmer. Slik er hjelpemidlet brukervennlig. Nasjonalforeningen for folkehelsen anerkjente behovet for transponering ned til et passende toneleie og bevilget økonomisk støtte til dette arbeidet. Dette finnes som et enkelt digitalt notehefte (med tekster) for tohendig piano som kan brukes av ikke-profesjonelle å akkompagnere allsang. Enda et kriterium for "samsang" er at det forekommer tekst i videoen til bruk av den nærstående personen som er til stede. Pårørende o.l. vil sjelden kunne tekstene utenat. Videoen er en gratis helse- og sosialtjeneste, men kan også brukes som et diakonalt tiltak. Videoen er publisert gratis på YouTube (søk på: sammen i sang), men for å ha en adekvat forklaring for hvorfor den er laget og hvordan bruke den i fellesskap er denne websiden utarbeidet. Salmene som er valgt er ikke berørt av copyright, enten er tekstforfattere og komponister døde i over 70 år, eller er det søkt om og gitt tillatelse for bruk til dette formålet.

Brukermedvirkning i utvelgelsen av salmene

To brukergrupper har vært med på utvelgelsen av salmene: Ca 40 salmer kjent fra skolegang ble meldt inn av en større gruppe eldre menighets-medlemmer. Disse ble stemt over og et utvalg av 20 salmer ble presentert for en gruppe av personer med demens uten tilknytning til noen menighet. 11 salmer var de kjent med. En liten gruppe eldre personer som har erfaring med å holde andakter på sykehjem foreslo de øvrige 9 salmene. Valg av et passende toneleie for eldre personer ble foretatt av en gruppe alderspensjonister. De prøvesang for en musikalsk ansvarlig. Koret "Hymnos" synger de 20 salmer enstemmig for å etterligne "forsamlingssang" i en skoleaula eller på en skolegudstjeneste. Salmene som er valgt er følgende: Alltid freidig når du går; Bred dine vida vingar; Da Jesus satte sjelen fri; Deg være ære; Deilig er jorden; Eg veit i himmerik ei borg; Fager kveldsol smiler; Fagert er landet; Gud signe vårt dyre fedreland; Han tek ikkje glansen av livet; Herre Gud, ditt dyre navn og ære; Hvilken venn vi har i Jesus; Ingen er så trygg i fare; Kjærlighet fra Gud; Milde Jesus, du som sagde; Navnet Jesus blekner aldri; Nærmere deg, min Gud; O bli hos meg; O Jesus, åpne du mitt øye; Påskemorgen slukker sorgen. (henvisning til komponister og tekstforfattere er ivaretatt i notene publisert på websiden)